Връщане към предишната страница ...

От желанието да имате дете до желаното дете !

 

Clearview HCG

 

Имате намерение с Вашия партньор да създадете семейство или да го уголемите ? 

Може би Вашето решение е вече взето ?

 

С тази информация бихме желали да Ви помогнем да планирате Вашата бременност и да Ви дадем съвет за най-добрия начин да се подготвите за нея.

Здравословна храна 

Избягване на рисковете 

Болести и бременност 

Спиране употребата на противозачатъчно средство 

Шансът да забременеете е ограничен в период от няколко дни от цикъла 

Как да се определят дните на фертилитет 

Началото на една бременност 

Как да бъдете сигурна 

Ако бременността се бави

 

 

Здравословна храна

Дали досега сте били загрижени за начина, по който се храните ? Някога се е считало, че при всяка бременност се губи по един зъб. В наши дни разполагаме в изобилие с храни,  които позволяват едно балансирано  хранене, особено важно както за бременната жена, така и за бъдещото бебе.

Но вашето тяло би могло да бъде подготвено предварително чрез здравословен начин на живот.

Не е никак необходимо "да се удвоява храната", както и не се препоръчва спазването на режим, за да намалите теглото. Това, което е необходимо,  е едно правилно равновесие. В крайна сметка  здравословната храна се съставя лесно :

Яжте много пресни плодове и зеленчуци и ако е възможно, нека те да бъдат разпределени на пет леки хранения през деня. Продуктите, съдържащи нишесте и скорбяла  като хляба, картофите, ориза, юфката или зърнените храни биха съставили заедно с зеленчуците, основата на всяко хранене.

За предпочитане е да изберете пълноценни храни, съдържащи хранителни фибри. Месо лишено от тлъстини , рибата, яйцата, сиренето, бобът и лещата осигуряват необходимите количества  протеини, както и  витамини и минерали. Тази група храни би трябвало да бъде винаги част от  ежедневното меню. И обратно, избягвайте суровото месо и черния дроб - съществува опасност те да пренесат патогенни агенти. Млечните продукти като сиренето,  киселото мляко и изварата доставят ценни хранителни вещества като например калция, който има изключително значение при изграждането на костите.  За предпочитане е обаче да избирате бедни на мазнини храни. Намалете употребата на захар и захарни изделия ! Нека припомним, че подсладените разхладителни напитки са също част от тях. Фолиевата киселина ще я намерите в листните зеленчуци, в броколите, в маята и млякото. Всъщност, нуждата от фолиева  киселина е по-голяма през бременността, така че е препоръчително в повечето случаи да се поемат допълнителни количества , независимо, че  начинът на хранене  е здравословен и уравновесен. Някои лекари дори препоръчват да се поема фолиева киселина по време на фазата, в която се планира забременяването.  

Връщане към въпросите 

Избягване на рисковете

Когато забременеете, тялото Ви само ще подскаже,  определяйки вашите приятни и неприятни вкусове, че кафето, алкохолът и цигарите ще ви навредят. Редно е дори да намалите употребата на тези стимуланти още във фазата, в която планирате бременността. Въздържайте се изцяло от алкохол и цигари поне през първите месеци на бременността. Опитайте се да използвате периода на планиране, за да свикнете с това. Проучете дали на работното място или вкъщи се налага да боравите с химически продукти. Понякога съществуват по-добри решения,  за Вашето здравето, като например избирането на безвредни препарати за почистване. Избягвайте да се излагате на облъчвания ( напр. рентгенови лъчи ). Посъветвайте се с вашия лекар.

 

Връщане към въпросите

 Болести и бременност

В случай на някои хронични заболявания,  разумно е да се планира с точност една бременност. При не добре установена менструация ще е необходимо да се потърси най-доброто за вас индивидуално решение. Със сигурност ще може да Ви помогне Вашия лекар. Някои болести носят риска от усложнения при бременност, ако пациентката  не се следи отблизо от лекар. Сред тези рискови заболявания са диабетът и епилепсията. Ако знаете, че страдате от такава болест, консултирайте се с Вашия лекар, за да разберете какви мерки да вземете, така че бременността да протече оптимално.

Преди да забременеете се препоръчва да спрете вземането на медикаменти, ако това не е наложително..

 

Във всички случаи се допитайте до Вашия лекар, особено ако се касае за лекарства,  предписани от самия него.

Всъщност, целта е да се запази здравето не само на бебето, но и на майката !  И затова са създадени лекарства, които действат благоприятно през бременността,  както на майката, така и на плода  .

Накратко ...

Ходили  ли сте през последните няколко години при гинеколог на профилактичен преглед ? Желанието Ви да имате дете ще Ви даде повод да проверите здравословното си състояние.Може би имате пропуски във вашия ваксинационен  календар ? Възможно те да се поправят  преди да сте забременяла ? Гинеколозите препоръчват да се провери имунитета срещу хепатит В и срещу рубеолата. Ако бременната  е болна от рубеола, инфекцията може да се предаде на плода.  Но ако през бременността майката влезе в контакт с болен от рубеола,  лекарят би могъл да противодейства на инфекцията. Ето защо майката трябва да осъзнава опасността от заразата. Ако не сте сигурна, че някога сте боледувала от рубеола или ако не сте сигурна, че сте ваксинирана против тази болест, можете да установите с помощта на вашия лекар нивото на вашите защитни сили  и при необходимост да се ваксинирате.

В случай, че бъдете ваксинирана срещу рубеола, строго е противопоказано да забременявате в следващите на три месеца. През този период, бъдете внимателна по отношение на противозачатъчните средства.

Когато планирате да забременеете, лекарите препоръчват ваксинация против хепатит В, поради следната причина: ако бъдещата майка се зарази с тази болест, има опасност тя да я предаде на детето по време на раждането. Единственото нещо, което в повечето случаи може да спести на бебето хроничен хепатит е то да бъде ваксинирано непосредствено след раждане. Можете да предпазите детето от тази опасност като се ваксинирате против хепатит В още във фазата на планиране. И за да бъде защитата пълноценна, необходимо е да започнете ваксинацията поне шест месеца преди началото на бременността.   

 

 Връщане към въпросите

Спиране употребата на противозачатъчно средство

Решението да имате дете изисква най-често спиране на вашето противозачатъчно средство. Спрете употребата му,  но едва когато изчерпите съдържанието на опаковката за месечния цикъл. Не го спирайте по средата на цикъла. По този начин, той ще си възвърне по-бързо естествения ритъм.

Наистина, след като  спрете противозачатъчното средство или друг контрацептивен хормонален метод( имплантант, тримесечна инжекция) ще бъдат необходими няколко месеца, за да възстановите нормалния цикъл и подготвите вашето тяло за бременност. А колкото до останалото, запазете спокойствие, изпълнете се с увереност или ако желаете следете внимателно дните на фертилитет на вашия месечен цикъл. В случай, че досега сте използвали естествен контрацептивен метод ( измерване на базалната температурата, контрол на цервикалната слуз ), вече знаете кои са  Вашите дните на фертилитет.   

 

Връщане към въпросите 

Шансът да забременеете е ограничен в период от няколко дни от месечния цикъл

Ако сте добре запознати с вашия цикъл, ще Ви бъде много по-лесно да планирате Вашата бременност. Необходимо е да знаете, че забременяване е възможно единствено през най-много пет-шест дни от Вашия цикъл.

Вашият цикъл започва през първия ден от менструацията и завършва в деня преди следващата менструация. Менструацията (  тя трае по принцип от три до пет дни ) представлява отстраняване на мукозната  лигавица (вътрешното покритие) на матката. През следващият етап,  тази мукозна лигавица се възстановява и по този начин се подготвя, в случай на оплождане, за нидация/ имплантация на оплоденото яйце в маточната лигавица/ на оплоденото яйце. През този период съзряаването на яйце клетката в яйчника причинява отделяне на хормона естрадиол. Когато  яйцеклетката  достигне до определена степен на зрялост, количеството отделян естрадиол надвишава определено ниво, водейки по този начин до рязко покачване на хормона на овулацията наречен лутеинизиращ хормон ( LH ). Повишаването на количеството на LH предизвиква овулация в последвалите 24 до 36 часа: след като зародишната клетка е вече узряла, тя преминава от яйчника в тръбата. Единствено тук зародишната клетка може да бъде оплодена, в рамките на един ден след овулацията. Не е необходимо половият акт да се е състоял именно в този кратък промеждутък. През този период, преди и след овулацията, цервикалната слуз, която "запушва" шийката на матката през по-голямата част от цикъла, се втечнява, за да улесни по този начин преминаването на сперматозоидите към зародишната клетка. По време на тази фаза, сперматозоидите са способни да преживеят няколко дни и "да изчакат" зародишната клетка. Това означава, че дори когато половият акт се е състоял няколко дни преди това, е възможно да стане зачеване. Най-фертилните дни от вашия цикъл са денят на овулацията и денят преди него, т.е. денят, в който се повишава количеството LH.

Ако яйцеклетката не е оплодена, изграждането на маточната мукоза спира, настъпва менструацията и новият цикъл започва отново.

 

Повишаването на лутеинизиращия хормон (LH) определя най-фертилните дни от цикъла - дните около самата овулация.

Връщане към въпросите 

Как да се определят дните на фертилитет

 

Ако желаете да разберете кои са дните на фертилитет на вашия цикъл, вие разполагате с следните възможности :

 

Измерване на базалната температура

Ежедневно измервате температурата, преди ставане от сън и винаги в един и същи час.

Малко след започване на овулацията, температурата Ви се покачва с 0,2 градуса..

Така Вие ще установите,  че е настъпила овулация, но след самото събитие. След като сте проследили цикъла си в продължение на няколко месеца, ще Ви бъде възможно да предвидите в кой ден от цикъла ще настъпи овулацията; ще Ви бъдат необходими няколко месеца опит, за да опознаете добре вашия цикъл.

 

Контролиране на цервикалната слуз

Този метод, подобно на предния метод, изисква  известен опит за направата на  относително точни предвиждания. Няколко дни преди овулацията, естрадиолът причинява втечняване на цервикалната слуз в шийката на матката . Слузта се отделя през влагалището, така че тя Вие можете да я усетите и видите.

 

 Уринен тест

Уринният тест Clearplan, е лесен тест, който се използва веднъж дневно през дните около вашата  овулация.  Увеличаването на нивото на лутеинизиращия хормон ще Ви бъде показано с две чертички в прозорчето , т.е. вие ще знаете, че овулацията ще настъпи в следващите 24 до 36 часаи че ще настъпят двата най-фертилни дни . Именно през тези дни вероятността от оплождане на яйцеклетката при евентуални сексуални контакти с вашия партньор е най-голяма.

 

Една кутия Clearplan съдържа пет теста за пет последователни дни от цикъла.

 

Повече за овулацията!

 Връщане към въпросите

Началото  на бременността

Четири пет дни след оплождането, оплодената яйцеклетка вече е станала една сфера, съставена от многобройни клетки прехвърлили се от тръбата към матката. На шестия ден, ембрионът се имплантира в мукозната лигавица на матката. На дванайсетия ден кръвоносните съдове на майката се отварят за ембриона и плацентата започва да се изгражда. Именно чрез плацентата ембрионът ще се захранва с кислород и хранителни вещества. Една от първите функции на плацентата е да произвежда хормона на бременността  HCG (човешки хорионгонодотропин), отделян големи количества и запазващ бременността през първите месеци.

Дванайсетият ден след овулацията е също така и денят, в който Вие обикновено очаквате менструацията. Ако яйцеклетката е била оплодена и ако се е имплантирала в маточната слизеста ципа, вече няма да има менструация. По принцип, липсата на менструация е първия симптом на бременността.

Връщане към въпросите

 Как да бъдете сигурна

Когато менструацията закъснее, не винаги става дума за начало на бременност. Причина за това могат да бъдат стресът или инфекциите.

Други симптоми, също толкова несигурни, които говорят за бременност, са напрежение в гърдите, необичайна непоносимост към кафето, цигарите или алкохола, гадения, странни хрумвания, като толкова  често споменаваното силно желание да ядете кисели краставички с оцет. Ако искате да разберете, най-напред само за Вас, дали наистина сте бременна, можете да си направите сама тест за бременност в къщи, напр. с Clearview HCG II, и то още в първия ден на закъснялата менструация. Clearview представлява прост уринен тест, приложим по всяко време на денонощието. Той се базира на появата на хормона на бременността HCG.  Пет минути ще Ви бъдат достатъчни, за да разберете чрез две линии, дали сте бременна или не.    

 

 Тестът за бременност Clearview HCG II Ви информира за пет минути дали сте бременна или не.

 

 

За да бъдете сигурна, че сте бременна, побързайте да си запишете час при вашия гинеколог. По този начин, ще бъдете предупредена още в началото на бременността,  дали някоя болест не я застрашава. Ако е необходимо, лекарят ще Ви предпише нужното лечение и то в самия начален период.

Вие можете сама да определите с точност до няколко дни датата на очакваното раждане, популярна като "термин на бременността". Необходимо е да знаете, кога е бил денят на овулацията. След това, всичко е сравнително просто - използвайте тази формула:

Формула Дата на овулацията денят минус седем месеца минус три годината плюс едно
Пример 16.май.2000 г. 16 - 7 = (09.май.2000 г.) 5 - 3 = (09.февруари.2000 г.) 2000 + 1 = 2001 (09.февруари.2001 г.)

т.е. в датата на овулацията изваждаме от деня седем дни, изваждаме от месеца три месеца и прибавяме към годината една година. Така получената дата е датата на очаквания "термин" на бременността или датата на очакваното раждане. 

Връщане към въпросите

Ако бременността се бави

Разбира се ,бременността може да настъпи още след "първия опит"; но често се случва и да се забави. Това зависи от многобройни фактори, от вашето добро физическо състояние, както и в по-общ план, от редица  обстоятелства във Вашия живот, от отношенията с Вашия партньор и нерядко - от случайността. При около половината от двойките, жената забременява още в първите шест месеца. Но ако трябва по-продължително да чакате, знайте, че не сте единствената, която трябва да прояви търпение. А ако загубите търпение след една или две години, трябва да разговаряте с Вашия гинеколог заедно с Вашия партньор.

Връщане към въпросите