Връщане към предишната страница...

Искам да опозная тялото си

 

Кога със сигурност мога да забременея ?

Искам да имам бебе!

Менструационен календар

Менструационният цикъл на жената

Хормоните - как действат те ?

Овулация - най-често задавани въпроси и отговорите им

 Клирплан - тест за овулация

 

 

Дали съм бременна ? Кога със сигурност мога да забременея ?

 

"Всъщност, какво ли се случва в тялото ми"

Вашият цикъл започва всеки първи ден от месечното кървене и завършва в деня, предшестващ следващата менструация. При повечето жени  продължителността на цикъла варира между 23 и 35 дни. Въпреки това, това е съвсем нормално ако времетраенето на цикъла се измени под влиянието на някои външни фактори : стресът, пътуванията и болестите могат да стоят в основата на чувствителни изменения в трайността на Вашия цикъл. Ако Вашата менструация не настъпи в очаквания период, това не означава, че  със сигурност сте бременна.

 

Примерен цикъл от 28 дни

От първия до петия ден

При липсата на бременност маточната лигавица се отстранява . Тези месечни кръвотечения траят от три до пет дни.

От шестия до четиринадесетия ден

През тази фаза лигавицата на матката се възстановява. Тя е образувана така, че да позволи инплантацията на зародиша, ако той е бил оплоден. Концентрацията на лутеинизиращия хормон (LH) се повишава към края на тази фаза от цикъла, което предизвиква овулацията. Цервикалната слуз, която обикновено запушва шийката на матката, се втечнява преди овулацията, за да позволи преминаването на мъжките сперматозоиди. За цикъл от 28 дни, овулацията настъпва обикновено около четиринадесетия ден от цикъла. Тогава узрялата яйцеклетка се откъсва от яйчниците и може да бъде оплодена единствено през следващите 24 часа. При условие, че сперматозоидите в повечето случаи живеят от три до пет дни максимум в тялото на жената, то Вие можете да забременеете единствено през тези няколко дни от месеца !  

От петнадесетия до двадесет и четвъртия ден

Оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната лигавица към двадесетия ден на цикъла. В този момент организмът произвежда хормона на бременността HCG и го отделя чрез урината. Ако яйцеклетката не е била оплодена, възстановяването на мукозата се спира и вече може да започне нов цикъл.

 

"Какво точно става в тялото ми когато съм бременна ?"

Когато яйцеклетката срещне сперматозоидите във маточните тръби е възможно да стане оплождане. Оплодената яйцеклетка преминава през маточната тръба, за да проникне в матката и една седмица след оплождането, тя се имплантира в маточната лигавица. Затова тя се запазва, а не се отделя и менструацията не настъпва.

 

"Искам да бъда първата, която ще разбере това. Искам също така най-сигурния  и най-прост отговор възможно най-бързо."   

Повечето жени искат да узнаят възможно най-бързо дали са бременни или не са. С Clearview HCG II, това е просто. Откриването на хормона на бременността HCG позволява да се установи бременност в ранен стадий. По съвсем прост начин - вкъщи. Можете да използвате Clearview HCG II още в първия ден от закъснението на менструацията. Той Ви дава ясен отговор - да или не - само след минути, с точност до 99 %. Clearview HCG II се състои от плочка(самият тест) и пипета, с която нужното количeство урина се накапва върху плочката. След  пет минути отговорът е налице.Съвсем просто е.

 Връщане към въпросите ...

 

 

 

Желаете да имате дете ?

"Мога ли да планирам бременността си с точност ?"

 Ако желаете да имате дете, овулационният тест Clearplan може да Ви помогне по съвсем прост начин. Clearplan Ви дава възможност да определите най-фертилните дни и по този начин да увеличите своите шансове да забременеете.

 

"Какво е необходимо да знам за моето тяло, за да забременя ?"

Вие можете да забременеете единствено през пет или шест дни на менструален цикъл., а вероятността да се получи зачатие е най-висока в рамките само на два-три дни. Ако желаете да забременеете,  необходимо е  да имате сексуални контакти в този фертилен период от два-три дни, близки до овулацията..

По време на овулацията, узрялата яйцеклетка се освобождава от яйчниците и преминава през една от маточните тръби, за да стигне до матката. Това събитие настъпва обикновено веднъж на менструален цикъл.

Овулацията се регулира от хормоните. Приблизително по средата на цикъла във вашият организъм настъпва повишаване концентрацията на лутеинизиращия хормон (LH). Този пик на LH предизвиква овулацията от 24ч до 36ч след това.. За да бъде възможно оплождането на яйцеклетката, сперматозоидите трябва в момента на овулация да се намират във фалопиевите (маточните) тръби. На пръв поглед това лесно би могло да се осъществи, но животът на яйцеклетката след овулация трае от 18 до 24 часа и сперматозоидите на Вашия партньор могат да оцеля за кратко в тялото Ви. Това означава, че шансовете Ви да забременеете са максимални единствено през два-три дни от менструалния цикъл. Това са дните, които следват непосредствено рязкото повишаване на LH.

 

"Как овулационния тест Clearplan може да ми помогне?"

Овулационният тест Clearplan позволява .............. да се проследи концентрацията на LH в урината. Всеки комлект съдържа тестови пръчици, с които трябва да направите проби в продължение на няколко последователни дни. Чрез регистриране пика на хормоналното ниво Clearplan е в състояние да предвиди овулацията и като резултат на това - най-фертилните дни. Ако през двата дни, които следват, се осъществи полов акт , шансовете да забременеете са най-големи.

 

 Връщане към въпросите ...

 

 

Този календар Ви предоставя възможността да следите честотата на вашите менструации, а също така  да отбележите евентуалните особености, отнасящи се вашето здраве през този период благодарение на съответстващите буквички.

 

Месец 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
януари                                                              
февруари                                                              
март                                                              
април                                                              
май                                                              
юни                                                              
юли                                                              
август                                                              
септември                                                              
октомври                                                              
ноември                                                              
декември                                                              

К - междумесечни кръвотечения

Г - главоболия

Б - болки в гърдите

П - повръщания/ гадения

Д - болки в долната част на корема

 

 Връщане към въпросите ...

 

 

Менструационният цикъл на жената

Всеки месец, от пубертета до менопаузата, се повтарят  едни и същи хормонални взаимодействия в женското тяло. Месечното кръвотечение е най-видимият признак, а овулацията- най-дискретният.

С помощта на цикличния календар, Вие можете да придобиете обща представа за вашите менструации. Отбележете с кръстче върху календара деня на вашата менструация. Ако Вашият менструален цикъл съдържа точно 29 дни, първите кръстчета ще  бъдат едни под други. Ако цикълът трае по-дълго, те се изместват от ляво на дясно. Ако той трае по-малко, те се местят от дясно на ляво. Отбележете също така показателите, отнасящи се до здравословното ви състояние по време на цикъла. Например запишете на кои дати Вие усещате главоболия, / спазми/, и евентуални болки в гърдите. С помощта на таблицата на хормоните, Вие можете да узнаете какво се случва всеки ден във вашето тяло. Не забравяйте да вземете с вас тази карта, когато отивате на консултация при вашия гинеколог - това трябва да стане най-вече, когато цикълът Ви е нередовен и когато кръстчетата  са разположени на зиг-заг от горе на долу.

Нормалният цикъл протича по следния начин

Първа част на цикъла.

Първи ден

Денят, в който започват менструалните кръвотечения се счита за първи ден от цикъла.

Втори - пети ден

Падането на нивото на хормоните води след себе си до отделянето на маточната мукоза, примесена с кръв. Менструалното кръвотечение трае от 3 до 5 дни.

Шести - четиринадесети  ден.

Фоликулостимулиращият хормон (FSH) провокира в яйчниците узряването на една малка везикула, съдържаща яйцеклетката( фоликула ) и предизвиква продукцията на естроген  - вид полов хормон. Възстановяването на маточната мукоза се извършва през тази фаза. Мукозата се подготвя така, че да може да приеме яйцеклетката в случай на оплождане. Именно естрогенът е отговорен за този процес. Към края на първата половина на цикъл, нивото на лутеинизиращия хормон  се покачва и провокира спукване на фоликула ( овулация ). Гъстият мукус, който обикновено затваря херметически отвора на шийката на матката, се втечнява преди овулацията, за да улесни проникването на мъжката семенна течност.

Овулацията

Четиринадесети ден

 Овулацията е централното събитие във всеки цикъл. Узрялата яйцеклетка е освободена от яйчника и се насочва към матката, преминавайки през маточната тръба. Незабавно след това маточната мукоза започва да се изменя под влиянието на хормона прогестерон, за да осигури оптималната среда за оплодената яйцеклетка. Трайността на живота на яйцеклетката е само от 12 до 24 часа. Веднага след овулацията, телесната температура, измерена сутрин преди ставане, се покачва с 0,5ºС.

Втора част на цикъла

Петнадесети - двадесет и осми ден

Ако яйцеклетката не е била оплодена, отделянето на прогестерон  временно се преустановява. Изменението на маточната мукоза спира вследствие намаляване  нивото на тези хормони. В крайна сметка кръвотечението откъсва лигавицата, която се отделя с менструалната кръв. Започва.един нов цикъл .

Ако яйцеклетката е била оплодена, тя се имплантира в маточната лигавица. И тъй като в този момент лигавицата изпълнява определени важни функции , тя не се отстранява от месечните кръвотечения. Менструацията не настъпва. В началото на бременността хормонът HCG се отделя в големи количества и може да се установи в урината още в предполагаемия първи ден на менструацията. Благодарение на тест за бременност, например Clearview HCG II, самата Вие можете да определите дали сте бременна или не, и то в деня, който би трябвало да е началото на менструацията.

Първата половина на цикъла може да бъде различна при различните жени и различните по продължителност цикли, за разлика от втората половина на цикъла ( от овулацията до началото на менструацията ), която  е точно четиринадесет дни. Някои жени имат  менструален цикъл точен като часовник. Тези жени могат да определят без затруднения дните на максимален фертилитет, с помощта на обикновен календар. Но при повечето жени,, цикълът е по-скоро нередовен и всеки месец може да варира с няколко дни., което доста  усложнява определянето на дните с максимален фертилитет.  Именно за тези жени точното наблюдение на развитието на техния цикъл и установяването на неговите фази е много важно. Когато една жена иска да забременее, наложително е тя да знае своя период на овулация. Clearplan е овулационен тест, който се използва вкъщи като показва  в урината наличието на лутеинизиращия хормон.  Този тест реагира на на хормона, който предизвиква овулацията и следователно може да посочи момента на овулация предварително с двайсет и четири до трийсет и шест часа. По този начин всяка жена може да определи с точност и предварително своите дни на максимален фертилитет.

 

 Връщане към въпросите ...

 

 

 

Хормоните - как действат те?

 

FSH (Фоликулостимулиращ хормон)

Предизвиква узряването на яйцеклетката ( фоликула ) в яйчниците и отделянето на естроген от зреещата  фоликула

LH   (Лутеинизиращ хормон)

Благоприятства узряването на яйцеклетката и предизвиква овулацията.

Естроген

Предизвиква растежа на женските полови органи и на маточната лигавица.

Прогестерон

Предизвиква изменение на секреторната активност на маточната лигавица след овулация. Тази секреторна активност на лигавицата е необходима при бременност.

 Връщане към въпросите ...

horizontal rule

Ако някой от въпросите ви се струва недостатъчно обяснен, можете да потърсите съвет на нашите телефони, както и в "Асоциацията по семейно планиране" - на телефони (02) , или в "Асоциацията по Мено- и Андропауза" - на горещия 24-часов телефон 048174.