Връщане към предишната страница ...

КЛИРПЛАН

Последна генерация тест за определяне на овулация в домашни условия

 Скъпи български жени,

 “Фромвулеви” има удоволствието да Ви представи  най-новия и най-достоверен тест за определяне на овулацията в домашни условия –“Клирплан”. Той е произведен от английската компания Unipath, която е посветила дейността си на създаването на най-висококачествените диагностични тестове, на чиито резултати може да се доверите с най-голяма сигурност, които са удобни и лесни за употреба, и които са препоръчвани от медицинските специалисти навсякъде по света.

Ето защо “Фромвулеви” реши да предостави на българските жени тестовете на Unipath, за да можете Вие да получите най-качествения продукт – нещо, което напълно заслужавате!

.

За кого е предназначен КЛИРПЛАН ?

Защо има нужда от домашен овулационен тест?

Какви методи използват лекарите за откриване на овулацията?

Как се използва “Клирплан”?

Върху резултатите от теста не влияят...

Кога да започна тестването

Колко чувствителен е Клирплан?

Как се отчита резултата?

 

 

 

 

За кого е предназначен КЛИРПЛАН ?

Тестът е за всички, които искат да имат дете. Той помага за правилното планиране на бременността. Той е за тези, които искат по-скоро да имат дете, като ускорява настъпването на бременността. Той е и за тези, които имат проблеми при забременяването, като помага за преодоляването им. Нещо повече, той помага на лекарите-специалисти да установят, дали има овулация и по този начин да определят насоките на лечение при наличен или подозиран стерилитет. 

Връщане към въпросите... 

Защо има нужда от домашен овулационен тест?

Повечето двойки искат и планират да имат дете. Условията на съвременния живот са такива, че все повече жени планират да имат дете в по-късна възраст. В това няма нищо лошо, но науката е установила, че способността им да забременеят намалява с възрастта. Освен това се счита, че и плодовитостта на мъжете също намалява с напредване на възрастта. От друга страна, все повече нарастват разходите за посещение при лекар и специализирана лечебно диагностична помощ. Ето защо, в момента има голяма нужда от качествен, сигурен и удобен тест за установяване на овулацията в домашни условия.

Времето от решението за забременяване до самото забременяване е средно над 6 месеца. При една от всеки шест двойки забременяването настъпва след повече от една година. Не само в България, но и навсякъде по света има множество заблуди за това, кога жената може да забременее. Например една от всеки 5 жени е убедена, че шансът и да забременее е най-голям непосредствено след менструацията. Също толкова са и вярващите, че могат да заченат през всеки от дните на своя цикъл.

От всичко казано досега е ясно, че жените се нуждаят от сигурен, надежден точен и удобен метод, за да знаят, кога са най-фертилните им дни – дните, когато шансът да забременеят е най-голям.

Ще опишем накратко някои от функциите на женския организъм, които имат отношение към създаването на потомство.

Цикличните промени в женския организъм се наричат репродуктивен цикъл. Той се контролира от две жлези в мозъка, наречени Хипоталамус и Хипофиза. Те отделят химически субстанции, наречени хормони. Промяната в количеството на тези хормони контролира промените в организма на жената.

Хипоталамусът отделя Лутеинизиращ Хормон- освобождаващ фактор (ЛХ-оф). Той стимулира Хипофизата да отделя Фоликуло Стимулиращ Хормон (ФСХ) и Лутеинизиращ Хормон (ЛХ). ФСХ и ЛХ от своя страна повишават отделянето на два други хормона – прогестерон и естроген от яйчниците.

По време на развитието си преди да се роди, във тялото на всяка жена се образуват около 2 милиона незрели яйцеклетки. Само 400-500 от тях ще претърпят по-нататъшно развитие в периода между пубертета и менопаузата.

Цикличните промени в женския организъм ще наричаме за кратко “цикъл”. Продължителността на цикъла е броят на дните от началото на една менструация до деня преди следващата менструация. Това означава, че трябва да се започне броенето от първия ден на менструацията, да се преброят дните до началото на следващата и от получената сума де се извади един ден. Например, ако броят на дните от началото на една менструация до началото на другата е 29, то продължителността на цикъла на тази жена е 28 дни, защото 29-1=28. При повечето жени продължителността на цикъла е средно 28 дни.

Всеки цикъл се състои от 3 фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална.

Лутеалната фаза продължава от първия ден на цикъла до овулацията – средно 10-14 дни. В началото на цикъла ниското ниво на хормона естроген стимулира отделянето на ЛХ-оф от Хипоталамуса. ЛХ-оф предизвиква отделянето на ФСХ и ЛХ от Хипофизата. Това от своя страна увеличава продукцията на естроген в яйчниците.

След това настъпва Овулаторната фаза.

По време на нея естрогенът стимулира съзряването на един фоликул в яйчниците. Фоликул се нарича структурата, в която се намира незрялата яйцеклетка. Когато фоликулът узрее, той се спуква и освобождава една яйцеклетка. Именно този процес, на освобождаването на яйцеклетката се нарича “овулация”. Овулацията настъпва 24 до 36 часа след повишаването на количеството на Лутеинизиращия Хормон (ЛХ) – средно 14 дни преди края на цикъла. Това повишаване е много бързо, голямо и продължава кратко време – само 1-2 дни. Затова то се нарича “Пик на ЛХ”.

След Овулаторната настъпва Лутеалната фаза. Тя продължава от овулацията до края на цикъла. След освобождаването на яйцеклетката, фоликулът се превръща в т.нар. “корпус лутеум” или ”жълто тяло”. Затова и фазата се нарича ”Лутеална”. Корпус лутеум произвежда хормона прогестерон, който разрехавява вътрешната стена на матката, подготвяйки я за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея (това се нарича “имплантация на яйцеклетката”).

Важно е да се каже, че не във всеки цикъл настъпва овулация! Напълно нормално е на всеки 13 цикъла да има един ановулаторен – цикъл, по време на който няма овулация. В такъв цикъл Пик на ЛХ може да се установи, но може и да не се установи.

Лутеинизиращият хормон се съкращава ЛХ в медицинската литература. Ниски количества от него

винаги се откриват в урината

. Нивото на ЛХ рязко се повишава 12-16 дни (средно 14) преди началото на менструацията – както казахме, това се нарича Пик на ЛХ

. Ще припомним, че този Пик на ЛХ продължава само 1-2 дни. Какво е неговото значение? Именно Пикът на ЛХ предизвиква овулацията 24 до 36 часа след това.

Трябва да знаете, че освободената яйцеклетка може да преживее само 12-24 часа !

Връщане към въпросите... 

 

Какви методи използват лекарите за откриване на овулацията?

При първият метод, те измерват количеството на хормона Прогестерон в кръвта. Ако около 21-вия ден на цикъла то е увеличено, това е знак, че в този цикъл е имало овулация. При втория метод с ултразвуков апарат се наблюдава зреенето на фоликула и освобождаването на яйцеклетката.

Тези методи са скъпи и отнемат време.

 

Има и методи за определяне на овулацията в домашни условия. Ще се спрем накратко на всеки от тях.

Най-отдавна използваният е календарният метод. При него жените определят времето на овулацията,като извадят 14 дни от датата на края на цикъла. Той е приложим само при жени с абсолютно редовен цикъл. Неприложим е при нередовен цикъл и продължителност на Лутеалната фаза, различна от нормалната.

При измерването на т.нар. “базална температура” жените измерват температурата си всяка сутрин преди ставане през всеки ден на цикъла

. Температурата се повишава след настъпването на овулацията с 0.2- 0.4o C.

 То се дължи на повишаване на количеството на Прогестерон. Този метод регистрира повишението след настъпване на овулацията – твърде късно, за да се оползотворят напълно  най-фертилните дни на настоящия цикъл. Не по-малко важно е, че повишението на температурата може да е предизвикано от много други причини - прием на алкохол, недоспиване, инфекции и др., затова може да е доста трудно да се интерпретират промените в температурата.

Промените във вида на секрета от шийката на матката (цервикален секрет) също се използват за откриване на овулацията. Повишеното ниво на хормона естроген променя количеството и вида на цервикалния секрет. Секретът по време на овулация улеснява придвижването на  сперматозоидите и повишава тяхната преживяемост

. Жените проследяват промените в цервикалния секрет във всеки от дните на цикъла

. Методът е нехигиеничен и изисква обучение и тренировка. Видът на секрета се влияе от инфекции, семенна течност и др. , затова методът е доста несигурен, освен че е неудобен.

Хормонът естроген въздейства върху  цервикалния секрет, слюнката и носната лигавица

. Чрез малък микроскоп се изследва всеки ден слюнката за наличието на папратоподобни образувания – “папратов феномен

. Наличието на тези образувания показва, че  след 1 до 11 дни ще настъпи повишаването на температурата – т.е. овулацията. Очевидно е, че такава точност – от 1 до 11 дни е напълно неприемлива! Нещо повече, “Папратов феномен” не винаги се наблюдава

. В допълнение се влияе от пушене, алкохол, храна, хрема и затова трябва да се тестува 2 часа след прием на храна и алкохол

Откриването на Пика на Лутеинизиращия Хормон в домашни условия има редица предимства пред току-що описаните методи.

Това е бърз, удобен и хигиеничен метод !

. Най-важното обаче е, че определя предварително 2-та дни, когато зачеването е най-вероятно в настоящия цикъл

 - т.е. когато се извърши тестуването, а не дава информация, която да се използва в следващия цикъл, както е например при измерването на базалната температура. Тъй като Пикът на ЛХ е много кратък, а повишаването на количеството на ЛХ – много голямо, този Пик може да служи като много точен белег за откриване на овулацията. Не забравяйте, че именно Пикът на ЛХ предизвиква овулацията 24 до 36 часа след това. Именно денят преди овулацията и денят на овулацията са 2-та най-фертилни дни, т.е. дните, когато шансът за забременяване е най-голям.  Следователно, откривайки Пикът на ЛХ, вие откривате двата най-фертилни дни и то – предварително. Тестуването се извършва само през няколко дни от цикъла, а не във всеки от дните, както е при другите методи. Двойката може да замени очакването с ефективни действия. Този метод помага на лекарите да открият проблеми на овулацията и може да се използва като част от лечението на стерилитета – напр. успоредно с ин витро фертилизацията (ин витро оплождането). В допълнение се намаляват цената, стреса и продължителността на болничния престой.

Да обобщим - Пикът на ЛХ е причината за овулацията, докато повишението на телесната температура, промените в цервикалния секрет и “папратовия” феномен са следствия на хормоналните промени по време на цикъла

. Нивата на ЛХ в урината отговарят на нивата в кръвта, следователно, не е необходимо да се използва кръвна проба, а може да се открие Пикът на ЛХ в урината, което е несравнимо по-лесно и удобно

. Жената се тества само няколко дни от цикъла, а не всеки ден, както е при другите методи.

Най-новият и най-достоверният тест за определяне на овулацията в света е “Клирплан”, който също е основан на откриване на Пика на ЛХ.

При него е използвана най-съвременна технология, което позволява постигане на точност над 99% при сравнение с най-сложните лабораторни методи,  по-бързо изпълнение и по-лесно отчитане на резултата.

Връщане към въпросите... 

 

Как се използва “Клирплан”?

•Определете продължителността на цикъла – броят на дните от първия ден на менструацията до деня преди следващата менструация.

•При нередовен цикъл – изберете най-краткия в последните 6 месеца.

•Използвайте таблицата в листовката, за да разберете на кой ден от цикъла да започнете тестването.

•Спрете тестването когато установите Пикът на ЛХ.

•Понякога може да се наложи да използвате повече от една опаковка тестове. 

•Тествайте по всяко време на денонощието, но приблизително по едно и също време

•Не трябва да сте уринирала поне 4 часа преди тестването

•Насочете върха на теста надолу и го задръжте в струята урина за 5 секунди

•Ако желаете, можете да съберете урина в сух и чист съд и да потопите теста за 20 секунди

•Отчетете резултата след 3 минути

Връщане към въпросите... 

 

Кога да започна тестването ?

Започнете да се тествате, според данните от таблицата по-долу и продължителността на Вашия цикъл.

 

Продължителност на цикъла

Начало на тестването

Очакван пик на ЛХ

Очаквана овулация

21

5

6

7

22

5

7

8

23

9

8

9

24

7

9

10

25

8

10

11

26

9

11

12

27

10

12

13

28

11

13

14

29

12

14

15

30

13

15

16

31

14

16

17

32

15

17

18

33

16

18

19

34

17

19

20

35

18

20

21

36

19

21

22

37

20

22

23

38

21

23

24

39

22

24

25

40

23

25

26

Например, ако Вашият цикъл има продължителност 29 дни, овулацията би трябвало да настъпи 14 дни преди края му – т.е. на 15-тия ден. Тъй като Пикът на ЛХ предхожда овулацията с 24- 36 часа, той се очаква да настъпи на 14-тия ден. Според таблицата, трябва да започнете тестването на 12-тия ден. Това е така, защото настъпването на овулацията може да варира от цикъл на цикъл – тестването се започва винаги 2 дни по-рано, за да не се пропусне Пикът на ЛХ.

Не забравяйте, че той е много кратък – само 1-2 дни.

Някои може да предпочетат да направят теста известно време след вземането на уринната проба. В такъв случай, ако ще съхранявате уринната проба повече от един час преди да извършите теста, поставете я в хладилник, но не я замразявайте.

Преди да тествате, темперирайте пробата около половин час на стайна температура.

Връщане към въпросите... 

 

 

Как се отчита резултата?

• Линията, която е по-близо до стрелката е “Резултантната линия”, показваща нивото на ЛХ

• По-отдалечената линия е “Сравнителната линия”, която показва, че тестът функционира правилно

• Сравнете “Сравнителната линия” с “Резултантната линия” :

Ако “Резултантната линия” е по-бледа от “Сравнителната линия” Пикът на ЛХ още не е настъпил

Ако “Резултантната линия” е със същата интензивност или по-тъмна от “Сравнителната линия” Пикът на ЛХ е настъпил

- Ако “Резултантната линия” е по-бледа от “Сравнителната линия” – няма Пик на ЛХ.

- Ако “Резултантната линия” е по-тъмна от “Сравнителната линия” – има Пик на ЛХ.

- Ако “Резултантната линия” е като “Сравнителната линия” - има Пик на ЛХ.

- Ако и двете линии са бледи, но еднакво бледи - има Пик на ЛХ.

- Ако и двете линии са тъмни, но еднакво тъмни - има Пик на ЛХ.

 

Много важно е да се спазват изискванията за времето на отчитане на резултата.

Резултата трябва да се отчете след 3 минути!

Изхвърлете теста след 10 минути!

Знайте, че “Сравнителната линия” трябва да се появи до 3 мин. – това означава, че процедурата е завършена и резултата може да се отчете.

Ако”Сравнителната линия” се появи между 3 и 10-та мин. – използвано е недостатъчно количество урина, но резултатът е валиден!

Ако”Сравнителната линия” се появи след 10 -та мин. – резултатът е невалиден!

 

Ако са спазени тези условия,и резултата е валиден, Вие имате един резултат, който е най-точният възможен – точността на Клирплан е

99% при установяването на пика на ЛХ преди овулация, сравнен с най-съвременните и сложни лабораторни методи.

Връщане към въпросите... 

 

 

Колко чувствителен е Клирплан?

Този тест откриваПик на ЛХ, когато количеството на ЛХ в урината и кръвта е средно 30 mIU/ml ЛХ (граници  22 - 40mIU/ml ЛХ). Това са общоприетите граници за Пик на ЛХ. 

 

Понякога, макар и рядко е възможно да установите Пик на ЛХ с всичките 5 теста, с които сте се тествала.

Кога е възможно да има продължителен Пик на ЛХ или Пик на ЛХ в необичайни дни.

 

Възможни причини са:

• Прием на медикаменти за лечение на стерилитет

• Бременност

• Поликистозна болест

• Менопауза

Препоръчително е да се тествате с тест за бременност, напр. “Клирвю ЧХГ ІІ” или “КлирблуКомпакт”, за да узнаете с над 99% сигурност, дали сте бременна или не. Препоръчваме Ви в такива случаи да се консултирате със специалист.

Понякога е възможно и да не установите Пик на ЛХ, въпреки, че сте използвала всичките 5 теста в една опаковка. Това би могло да се дължи на една от следните причини:

bullet

Проверете правилното изпълнение на процедурата:

bullet

Правилно ли е пресметната продължителността на цикъла?

bullet

Кога е тествано? Дали тестването е започнало от деня, посочен в таблицата на листовката, според продължителността на цикъла.

bullet

Дали е тествано по едно и също време в различните дни? Вие може да се тествате по всяко време на денонощието, но приблизително по едно и също време през всеки от дните , в които изпълнявате теста.

bullet

Дали са минали поне 4 часа от последното уриниране? Не забравяйте, че това е много важно условие за правилното изпълнение на теста.

bullet

В някои случаи е възможно да има много кратък Пик на ЛХ – по-кратък от 24 часа. Затова Ви съветваме да се  тества на всеки 12 часа.

bullet

Напълно нормално е да има цикли, в които не настъпва овулация. Те се наричат “Ановулаторен цикъл” и се случват средно 1 на 13 цикъла, в които има овулация. Продължете тестването през следващия месец.

Ако се отхвърли всяка една  от тези причини, потърсете консултация със специалист!

Връщане към въпросите... 

 

 

 

Върху резултатите от теста не влияят:

Прием на Алкохол и кафе

Повечето заболявания

Диабет

Инфекции на Пикочно-Половата система

Спазването на диета

Заниманията с активен спорт

Медикаментът Кломифен цитрат може да въздейства на резултатите.  

•Кломифен цитратът има естрогеноподобно действие и се използва за индуциране на овулация при стерилни жени, които нямат овулация

. Понякога се използва в терапевтичния план на изкуственото оплождане, наречено ин витро фертилизация

. Той няма да доведе до фалшиво положителни резултати, но може да промени продължителността на цикъла

. Пациентките могат да се тестват с Клирплан по време на лечението, но  трябва да използват най-краткия цикъл, за да определят кога да започнат тестването. Може да се наложи използването на повече от 5 теста!

Търговски наименования – Serophene, Clomivid, Dyneric, Milophene, Omiphin, Pergotime, Prolifen

“Клирплан” се съхранява  на стайна температура 20 - 300 C - (не замразявайте!)

 

Не използвайте тестове с изтекъл срок на годност!

 

След всичко казано по-горе, сама сте се убедила, че:

“Клирплан” наистина е най-добрият тест за установяване на овулацията в домашни условия, защото е:

•ЛЕСЕН ЗА УПОТРЕБА – Просто задръжте  адсорбента в струята урина

•БЪРЗ – Резултат за 3 минути

•УДОБЕН – Може да се използва по всяко време на денонощието

•ТОЧЕН  – точност 99% при сравнение с лабораторни методи

Връщане към въпросите...