Връщане в предишната страница ...

Заболявания, предизвикани от Chlamydia Trachomatis, диагностика и лечение

 

       

Хламидиален конюнктивит

Проблемът "Хламидия"

Къде да ме прегледат и как да се излекувам?

Проблемът "Хламидия" във ветеринарната медицина

Факти относно Chlamydia

bullet

Chlamydia е най-често съобщаваното инфекциозно заболяване в САЩ. През 1995 г. са отчетени 477 638 случая, а към момента Центърът за Контрол на Заболяваемостта (CDC) оценява разпространението на 4 милиона случая годишно.

bullet

От 1984 г. до 1995 г. съобщените случаи с хламидиална инфекция са увеличени от 3.2 на 182.2 за 100000.

bullet

За 1995 г. случаите на хламидиална инфекция при жените (290.3 на 100000) многократно надвишават тези при мъже (52.1 на 100000).

bullet

До 75 % от жените и до 50 % от мъжете не са имали симптоми и не са забелязали инфекцията, и поради тази причина не са потърсили здравна помощ.

bullet

След като е диагностицирана хламидиалната инфекция може лесно да бъде излекувана. Нелекуваната хламидиална инфекция може да причини репродуктивни или други здравни проблеми, включително тазово-възпалителна болест, която довежда до инфертилитет и потенцира фатална тубарна бременност.

bullet

40 % от жените, които не са лекували хламидиалната си инфекция са развили тазово-възпалителна болест.

bullet

От жените с тазово-възпалителна болест 20 % са застрашени от стерилитет, 18 % имат хронични болки в таза и 9 % носят риска за тубарна бременност, чиито усложнения могат да се лекуват доживотно.

Как са застрашени момичетата и младите жени ?

bullet

Всяко 1 от 10 момичета, тествани за хламидиална инфекция е заразено.

bullet

Въз основа на данните за възрастова специфичност на Центъра за Контрол на Заболяваемостта (CDC) процентът хламидиалната инфекция е най-висок сред момичетата в тинейджърска възраст. В САЩ момичетата на възраст от 15 до 19 години представляват 46 % от общия брой случаи на заразени с хламидия, а жените на възраст от 20 до 24 години представляват други 33 %. Тези високи стойности на хламидиалната инфекция отговарят на високия процент на другите полово-предавани болести сред тинейджърите.

Какво струва хламидиалната инфекция ?

bullet

Годишните разходи за лечение на хламидия и нейните последствия в САЩ са над 2 милиарда долара.

bullet

Центърът за Контрол на Заболеваемостта оценява, че годишните разходи за скрининг и постоянни лечебни програми  могат да достигнат 175 милиона долара.

bullet

Всеки долар, изхарчен за скрининг и лечение спестява 12 долара, изразени в усложнения, причинени от нелекувана хламидия.

 Как можем да помогнем ?

bullet

Clearview Chlamidia MF е тестът за доказване на хламидиална инфекция с най-висока специфичност и чувствителност. Приложим е както за мъже, така и за жени. Лесно изпълним е и може да се проведе за около половин час при еднократно посещение на пациента при лекаря, което позволява бързо да се вземе решение за правилната терапия и по този начин да се намалят последващите усложнения.

Данните са взети от Center for Disease Control and Prevention  и от  National Center for HIV,  STD и TB Prevention.

Връщане най-горе в страницата                                                                                        

Връщане в предишната страница ...